Islam and Muslims in New Zealand - Buang, Ahmad Hidayat (Jurnal Usuluddin, 2002)
Masalah minoriti masyarakat Islam yang tinggal di negara-negara bukan Islam terutama di Eropah dan benua Amerika boleh dikatakan hampir sama. Antara masalah utama yang dihadapi ialah bagaimana hendak mengamalkan ajaran Islam seperti dalam persoalan ibadat, kekeluargaan, pendidikan, makanan halal dan interaksi masyarakat Islam dengan masyarakat perdana negara tersebut yang bukan Islam. Masalah yang sama juga wujud di kalangan masyarakat Islam di New Zealand. Namun begitu terdapat beberapa perkara yang menyentuh umat Islam New Zealand yang agak berbeza dari tempat-tempat lain. Artikel ini bertujuan untuk menunjukkan aspek-aspek ini dengan menggunakan data-data dari kajian penulisan serta temu bual dengan pihak-pihak yang terlibat dengan masyarakat Islam di New Zealand.