The Government of Khurasan Under the Early Abbasid Caliphs (A.H. 136-170/A.D. 753-785) - Haji Hamzah, Norhayati (Jurnal Usuluddin, 2004)
Wilayah Khurasan yang terletak di Iran.telah ditakluki buat pertama kalinya oleh orang-orang Arab semasa pemerintahan Umar al-Khattab (13-23/634-644). la merupakan tempat bermulanya revolusi menentang kerajaan Umayyah di bawah pimpinan Abu Muslim al-Khurasani yang akhirnya membawa kepada pembentukan kerajaan Abbasiyyah. Kepentingan Khurasan dalam sejarah Abbasiyyah telah menyebabkan para khalifah Abbasiyyah mengawal pelantikan gabenor-gabenor Khurasan, di samping cuba mewujudkan hubungan yang baik di antara pusat pemerintahan di Iraq dan wilayah Khurasan. Artikel ini akan menganalisa pentadbiran Khurasan di bawah pemerintahan khalifah Abbasiyyah awal iaitu dari pemerintahan khalifah Jaafar al-Mansur hingga Musa al-Hadi berdasarkan sumber-sumber primer seperti al-Tabari, al-Baladhuri dan al-Ya qubi. la turut membincangkan secara terperinci bukan sahaja perlantikan gabenor-gabenor Khurasan tetapi juga polisi khalifah yang berkaitan.