Pornografi Dalam Kalangan Remaja Generasi Z Menurut Perspektif Islam: Pornography Among Z Generation Adolescents From The Islamic Perspective - Ab. Rahman , Nor Azrina @ Nor Azura; Tengku Maaidah Tengku A. Razak; Nik Nurul Akmal Ab. Alim; Nur Kamilah Kamaruddin; Najahudin Lateh; Nurhidayah Hashim (Online Journal of Research in Islamic Studies, 2021)
Pornografi telah menjadi satu ancaman kepada kesejahteraan masyarakat di negara ini. Rentetan daripada Perintah Kawalan Pergerakan akibat pandemik COVID-19 penglibatan remaja terhadap internet menjadi semakin meningkat dan tidak terkawal sehingga terdapat remaja yang terjebak ke dalam aktiviti pornografi. Tujuan kajian ini dilakukan adalah untuk mendapatkan maklumat berkaitan gejala pornografi dalam kalangan generasi Z dan ancaman pornografi dari aspek sosial kepada manusia. Metodologi kajian ini adalah berbentuk kualitatif iaitu menggunakan kaedah analisis dokumen dengan memilih artikel-artikel berkaitan kes pornografi, statistik salah laku jenayah seksual, laman sesawang berkaitan pornografi dan teks-teks al-Quran. Hasil kajian mendapati gejala pornografi ini semakin meningkat malah mempengaruhi akhlak dan pemikiran manusia terutama dalam kalangan remaja berusia dalam lingkungan 11 hingga 22 tahun. Pengkaji turut mendapati terdapat langkah-langkah penyelesaian yang telah digariskan di dalam teks-teks al-Quran. Menyedari bahaya pornografi kepada masyarakat khususnya remaja, langkah menanganinya perlu dilaksanakan sebelum ia menjadi satu ketagihan yang sukar dirawat.